top of page

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

Εργαστηριακή Άσκηση στον ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ με το EDISON

March 01, 2017

Η μετωπική εργαστηριακή άσκηση στον ηλεκτρισμό εγκυμονεί κινδύνους εξαιτίας του γεγονότος ότι χρειάζονται αρκετά πολύμετρα τα οποία συνήθως δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της έντασης του ρεύματος. Εναλλακτικά προτείνεται η άσκηση αυτή να γίνεται σε ομάδες με τη βοήθεια του open source λογισμικού EDISON (υπάρχει στα σχολεία σε CD). Περιλαμβάνει τις δραστηριότητες:

1. Υπολογισμός ωμικής αντίστασης αντιστάτη με τη βοήθεια της χαρακτηριστικής.

2. Υπολογισμός της εσωτερικής αντίστασης πηγής με τη βοήθεια της χαρακτηριστικής.

3. Διαφορές & ομοιότητες λαμπτήρα πυρακτώσεως και LED σε συνεχές ρεύμα

4. Αρχή διατήρηση της ενέργειας σε κλειστό κύκλωμα

Ένα πλήρες διδακτικό σενάριο για το νόμο Boyle με Vernier

February 09, 2017

Ένα πλήρες διδακτικό σενάριο με διάρκεια μιας διδακτικής ώρας. Περιέχει αναλυτικά ολόκληρη τη διαδικασία και ρυθμίσεις καθώς επίσης και ερωτήσεις.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του σεναρίου είναι να μελετηθεί η σχέση μεταξύ της πίεσης και του όγκου ενός αερίου που είναι εγκλωβισμένο σε μια σύριγγα 20 ml.

Το αέριο που θα χρησιμοποιούμε θα είναι αέρας, και θα πρέπει να περιορίζεται σε μία σύριγγα συνδεδεμένη με έναν αισθητήρα πίεσης αερίου Gas Pressure - Vernier.

Η εργαστηριακή αυτή άσκηση που προτείνουμε μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ενότητα της Οριζόντιας Βολής (Β΄ Λυκείου προσανατολισμός)

Το σενάριο αναφέρεται στη μελέτη της τριβής ολίσθησης και της στατικής τριβής. Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η διαφορά τριβής στατικής και ολίσθησης αλλά και να εξαχθεί ο νόμος τριβής μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων ( πείραμα επίδειξης , προσομοιώσεις,παραγματικό εργαστήριο, χρήση ΣΣΛΑ )

Σε όλες τις ασχκήσεις των σχολικών εγχειριδίων, για παράδειγμα ,ο υπολόγισμός της ταχύτητας γίνεται μέσω των εξισώσεων και των μαθηματικών σχέσεων. Η μέτρηση της ταχύτητας σε ένα πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολή διαδικασία για τους μαθητές. Σε αυτή την άσκηση επιδιώκουμε:

 

Να αναδείξουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στη μεθοδολογία των μετρήσων

 

Η ιδέα του σεναρίου στηρίζεται στην επίλυση ενός συνδυαστικού προβλήματος μηχανικής. Μέσω της άσκησης αυτής επιδιώκεται η εισαγωγή όλων των εννοιών που διδάχθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά.Η διαδικασία κινητοποιεί τους μαθητές να προβληματιστούν ομαδικά σε διάφορα σημεία του προβλήματος. Δεν ακολουθείται απο τον εκπαιδευτικό η «αυστηρή» επίλυση του προβλήματος αλλά επιδιώκεται η συνεχής ανατροφοδότηση και η συζήτηση μεταξύ των ομάδων των μαθητών σε κομβικά σημέια του προβλήματος.

Το καλάθι της γιαγιάς

Η ιδέα του σεναρίου είναι μια απλή σκηνή καθημερινότητας.

Μια γιαγιά η οποία μένει στον 3ο όροφο της πολυκατοικίας και σε ύψος Η=10m, έχει στείλει τον εγγονό της το Γιωργάκη να ψωνίσει στη λαϊκή. Ο Γιωργάκης μεταφέρει τα ψώνια μέσα σε ένα καλάθι. Τα ψώνια με το καλάθι έχουν συνολικά μάζα m=3Kg. Επειδή έχει χαλάσει το ανσανσέρ η γιαγιά δεν μπορεί να κατέβει να πάρει τα ψώνια, οπότε σκέφτεται να ρίξει ένα αβαρές σχοινί απο το τρίτο όροφο στο πεζοδρόμιο ώστε ο Γιωργάκης να δέσει το καλάθι και η γιαγιά να το τραβήξει. Έτσι και έγινε. 

Πόσες φορές θα αναπηδήσει ένα μπαλάκι του τένις;

Στην ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται διερευνήθηκε η πτώση μίας μπάλας του τέννις σε ένα οριζόντιο επίπεδο απο συγκεκριμένο ύψος. Στόχος της έρευνας  ήταν να βρεθεί μια σχέση ανάμεσα στο αρχικό ύψος της μπάλας και στο ύψος που θα φθάσει μετά από ένα αριθμό αναπηδήσεων. 

Το σενάριο αναφέρεται σε δυο διαδοχικές κινήσεις ( επιβραδυνόμενη και επιταχυνόμενη).

Στόχοι

  1. Να διερευνήσουν οι ομάδες των μαθητών το είδος των κινήσεων που εκτελέι ένα σώμα σε λείο κεκλιμένο επίπεδο (αεροδιάδρομος)

 

 2.   Να σχεδιάσουν τα διαγράμματα position-time & velocity-time 

Διδακτικό Σενάριο: Κρούση σωμάτων σε συνθήκες αμαλητέας τριβής σε αεροδιάδρομο

January 01, 2020

Σε αυτή τη πειραματική δραστηριότητα θα χρησιμοποιούμε δύο ιππείς καθώς επίσης και το Σύστημα Σύγχρονης Λήψης και Απεικόνισης LabPro, με το λογισμικό Logger Pro 3.8.6 με δύο αισθητήρες κίνησης(Motion Detector) προσαρμοσμένους στα δύο άκρα του αεροδιαδρόμου. Το πρόβλημα ανάγεται σε πρόβλημα υπολογισμού των ταχυτήτων των δύο ιππέων πριν και μετά τις κρούσεις.

Διδακτικό Σενάριο με το λογισμικό EDISON

Το συγκεκριμένο σενάριο είναι μια πρόταση διδασκαλίας για το κεφάλαιο του Δυναμικού ηλεκτρισμού και την ενότητα του κλειστού κυκλώματος.

Το  σενάριο με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει στοχεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εργαστούν ομαδικά για να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες ενός κλειστού ηλεκτρικού κυκλώματος.

Please reload

bottom of page